Voor plantenliefhebbers is er niets leuker dan je vetplanten sterk en gezond te zien groeien. Er komt een moment dat je vetplant te groot wordt dat je hem moet verpotten of overzetten naar een andere container.
Als je pot te klein is, hebben de wortels van de vetplant niet genoeg ruimte om te groeien. Evenzo zal de grond niet de juiste luchtcirculatie hebben die nodig is om vocht te verwijderen.
Wat is verpotten?
Verpotten is het overzetten van een plant naar een grotere pot om deze te voorzien van de juiste omstandigheden en een duurzame groeiomgeving.
Het is een eenvoudig proces dat ontmoedigend kan zijn voor nieuwe en ervaren plantenliefhebbers. Als je een gezonde vetplant op de verkeerde manier verpot, zul je hem uiteindelijk doden.
Het goede nieuws is dat we dit artikel hebben geschreven om beginnende tuinders te leren verpotten. Nadat je onze stapsgewijze handleiding hebt doorlopen, heb je het vertrouwen van een expert en ben je voorbereid om je vetplant naar zijn nieuwe thuis te brengen.
Er zijn twee manieren om te verpotten. De eerste is om de plant over te zetten naar een nieuwe pot gevuld met verse grondmix. De tweede is om de grond te veranderen zonder deze naar een nieuwe pot te transplanteren.
Volg onze stapsgewijze handleiding om uw vetplanten lang levend en bloeiend te houden.
Stapsgewijze handleiding voor het verpotten van vetplanten
Voordat je begint met verpotten, bereid je alle materialen voor die je nodig hebt, inclusief je plant, een nieuwe pot met drainagegaten, verse, sappige grondmix, water, schaar en handschoenen.
Je moet er ook voor zorgen dat je de juiste pot voor je vetplant hebt.
We raden je aan een pot te kiezen die is gemaakt van ongeglazuurd keramiek of terracotta. Dit soort potten laten vocht langs de zijkanten ontsnappen, waardoor de grond sneller kan uitdrogen.
Zoals u wel weet, zullen de wortels gaan rotten als u ze gedurende lange tijd ondergedompeld houdt in een vochtige omgeving. Zodra de wortels scheuren, kan een infectie optreden; de gezondheid van uw vetplant in gevaar brengen.
Controleer ook of de bodem van de pot een afvoergat heeft met een gaas zodat overtollig water kan ontsnappen.
Als je een cactus gaat verpotten, zorg er dan voor dat je handschoenen draagt en een keukentang gebruikt, zodat je het proces kunt voltooien zonder gewond te raken.
Stap 1: Geef uw vetplant een dag of twee voor de geplande verpotdatum grondig water.
Met deze simpele hack kun je de plant makkelijker uit de pot halen. Het is ook belangrijk om je vetplant te hydrateren voordat je hem verpot om de hoeveelheid stress die je plant tijdens het proces zal ondergaan te verminderen.
Stap 2: Haal de succulent voorzichtig uit de pot.
Draai de pot zijwaarts terwijl je hem aan de basis vasthoudt. Probeer de grond los te maken met een stok. Trek de plant voorzichtig uit de pot. Als de wortels stevig gewond zijn en je plant niet door te trekken kan worden verwijderd, kun je ervoor kiezen om de pot te breken.
Stap 3: Reinig de wortels.
Verwijder zoveel mogelijk aarde van de wortels door ze voorzichtig te borstelen of erop te tikken. Ga voorzichtig om met de zachte wortels. Gebruik een scherpe schaar om alle bruine, zwarte of beschadigde wortels af te knippen.
Als uw plant ernstig wortelgebonden is, trim dan ongeveer ⅔ van de wortelmassa. Veeg de wortels af met een vochtige doek. Laat de plant 3 tot 5 dagen op een koele plaats aan de lucht drogen.
Stap 4: Herplant de vetplant in een nieuwe pot die niet meer dan 2 maten groter is dan de oude.
Als de pot te groot is, kan je plant last krijgen van wortelrot. Vul ⅔ van de pot met succulente grond of een goed doorlatende mix. Plaats de plant in het midden en voeg meer aarde toe totdat de wortels volledig bedekt zijn. Zorg ervoor dat de bladeren op de grond liggen om rotten te voorkomen.
Stap 5: Druk voorzichtig op de grond om luchtbellen te verwijderen.
Geef licht water, net genoeg om de grond te bevochtigen. Zet de pot op een koele en schaduwrijke plek. Laat de plant een paar dagen met rust. Vermijd te veel water om de wortels niet te beschadigen.
Wat te doen na het verpotten van uw vetplant?
Na het verplanten van uw vetplant ondergaat deze een gewenningsperiode. Maak je geen zorgen als je plant zwak en dorstig lijkt. Geef uw plant geen water tot 7 dagen na het verpotten. Hierdoor kunnen de wortels volledig herstellen van de stress van het verplanten.
Succulent grondmengsel bevat voldoende voedingsstoffen. Bemest uw plant gedurende zes weken niet om schade te voorkomen.
Wanneer is de beste tijd om te verpotten?
Op het juiste moment verpotten is essentieel voor de gezondheid van uw vetplanten. Verplanten doe je niet zomaar in een opwelling, want het kan onomkeerbare schade aanrichten aan je geliefde planten.
De beste tijd om te verpotten is voordat het groeiseizoen begint. Door dit te doen, laat u uw vetplant acclimatiseren aan zijn nieuwe thuis.
Als uw plant zomerslapen is, verpot hem dan in de herfst. Als uw vetplant winterslapen is, kunt u hem in het voorjaar verpotten.
Dit zijn de veelbetekenende tekenen dat het tijd is om uw vetplanten te verpotten.
De plant begint zijn pot te ontgroeien.
Het is tijd om te verpotten als je wortels uit de drainagegaten ziet komen. Dit betekent dat er geen ruimte meer is voor je plant om te groeien en heeft dus een grotere pot nodig.
De plant begint te hangen en ziet er ongezond uit, zelfs als je hem voldoende water en blootstelling aan de zon geeft.
Dit betekent dat je grond aan verandering toe is, omdat deze niet meer de voedingsstoffen levert die je plant nodig heeft om gezond te blijven.
Je vetplant stopt met groeien.
Als uw vetplant er gezond uitziet maar niet groeit na de rustfase, kan dit betekenen dat de grond voedingsstoffen mist of dat de wortels geen ruimte meer hebben om te groeien.
De grond wordt niet doorweekt als je de plant water geeft.
Wanneer het water te snel wegloopt, betekent dit dat er al te veel wortels zijn en dat er te weinig aarde in de pot zit.
Rond de basis van de plant zijn veel offsets gegroeid.
Wanneer dit gebeurt, moeten de offsets worden gescheiden van de moederplant en hun eigen plek krijgen om te vermeerderen.
Je vetplant ziet er erg ziek uit.
Dit is een indicatie van overbewaterde en rottende wortels, dus een noodverpoting is noodzakelijk om uw plant te redden.
Vetplanten rijpen in verschillende tijdsbestekken uit hun potten. De meeste soorten vetplanten moeten tussen de 12 en 18 maanden worden verpot.
Er zijn langzaam groeiende vetplanten die een paar jaar in hun potten kunnen gedijen voordat ze moeten worden getransplanteerd. Zorg er voor dit soort vetplanten voor dat je de grond regelmatig ververst om ze goed gevoed te houden met voedingsstoffen.
Als uw plant verwelkt is, niet meteen verpotten. Week de grond in water en wacht tot hij weer opfleurt voordat je hem verpot. Verpot ook niet tijdens extreem weer om te voorkomen dat de plant wordt gestrest.
Conclusie
Het verpotten van uw indoor vetplanten is een belangrijk onderdeel van het plantenonderhoud. Als je het goed en op het juiste moment doet, zullen je planten floreren.
Wanneer u verpot, zorgt u ervoor dat uw vetplant voldoende ruimte en grond heeft om zijn wortels te laten groeien. Het stelt je ook in staat om je vetplanten te vermeerderen en je oude, met voedingsstoffen uitgeputte grond te vervangen.
Onthoud het belang van timing. Vetplanten zijn levende wezens. Net als jij en ik, hebben we, wanneer we naar een nieuwe stad verhuizen, tijd nodig om te wennen aan de omgeving en de omgeving voordat we ons dagelijks leven kunnen hervatten.
U moet uw planten voldoende tijd geven om te herstellen van een transplantatieschok voordat hun groeiseizoen van start gaat.
Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022 door Sofia Lara
creditSource link