Sommige van de links in dit bericht kunnen zijn: gelieerde links.
Vraagt u zich af hoe u uw mosstok het beste water kunt geven en vochtig kunt houden? In dit bericht laat ik je zien hoe je een zelfwatergevende mospaal maakt met een heel eenvoudige techniek. Het is niet volledig zelf-watergevend, maar het kost nauwelijks tijd om te doen, en het maakt het supergemakkelijk! Blijf lezen voor meer informatie.
ZELF WATERGENDE MOSS POLE
De techniek die ik je ga laten zien werkt voor mospalen die je zelf maakt. Ik heb geen enkele mospaal gevonden die in de handel verkrijgbaar is en die ik leuk vind, dus ik maak er zelf een en heb een doe-het-zelf-tutorial over mosposten.
Je zult zeker de tutorial willen bekijken. Er is NIETS dat u kunt kopen dat zo goed is als een exemplaar dat u zelf maakt!
Nu over hoe u uw zelfgemaakte mospaal water geeft.
1. KRIJG EEN WATERFLES EN MAAK GATEN IN HET DEKSEL
Voor de eerste stap wil je:
- Koop een plastic waterfles
- Vul de fles met water
- Boor 3 kleine gaatjes in het deksel, zoals op onderstaande foto.
Sommige plastic waterflessen kunnen behoorlijk dun zijn. Misschien wil je een Fiji-waterfles kiezen omdat het plastic dikker en steviger is en langer meegaat. Doe wat voor jou werkt.
2. MAAK EEN INDELING BOVENOP DE MOSSTAAL
Maak vervolgens met je vinger een inkeping aan de bovenkant van de mospaal. In de volgende stap plaats je de waterfles hier.
De inkeping helpt de waterfles te ondersteunen, zodat deze niet omvalt.
3. ZET DE WATERFLES ONDERSTEKEND
Plaats ten slotte de waterfles gewoon ondersteboven in de mospaal, met de dop in de inkeping die u hebt gemaakt.
Je zou luchtbellen naar boven moeten zien ontsnappen in de waterfles en het waterniveau zal langzaam naar beneden gaan. Als je het waterniveau niet ziet dalen, til je de fles voorzichtig een beetje op en zet je hem weer neer.
(Als u nog steeds geen luchtbellen ziet en/of het waterpeil daalt, moet u mogelijk de gaten iets groter boren.)
Na een paar minuten is de waterfles helemaal leeggelopen in de mospaal. De tijd zal een beetje variëren, afhankelijk van hoe groot de gaten waren die je hebt gemaakt en hoe groot de waterfles is. De mijne op de bovenstaande foto is binnen een paar minuten leeg.
Controleer de hele mosstok om er zeker van te zijn dat ALLE veenmos bevochtigd is. controleer vooral de basis van de mospaal. Als het niet vochtig aanvoelt, ga je gang en vul je de waterfles opnieuw en herhaal je het hele proces opnieuw. Dat zou moeten lukken!
Als je er echt last van hebt en je moet het een tweede keer herhalen, overweeg dan om een grotere waterfles aan te schaffen, zodat je dit maar één keer hoeft te doen.
Deze waterflesmethode is erg handig (in plaats van je plant naar de douche of gootsteen te brengen en hem te douchen om hem te bevochtigen), omdat je je plant niet hoeft te verplaatsen en er veel minder water wordt verspild. Het verplaatsen van uw plant kan ook onbetaalbaar zijn als uw plant te groot wordt.
Hier zijn enkele veelgestelde vragen over het besproeien van mospalen.
HOE EEN ZELFWATERENDE MOSSTAAL OP TE STELLEN?
Hoe vaak moet ik een mosstok nat maken?
In het ideale geval wil je dat je mosstok nooit helemaal uitdroogt. Het is niet schadelijk als dat zo is, maar veenmos kan een tijdje duren om opnieuw nat te worden als het te droog wordt, dus probeer het nooit kurkdroog te laten worden.
Dus zodra je veenmos bijna droog aanvoelt, ga je gang en geef je water met deze methode.
De tijd die nodig is om je mosstok te laten drogen varieert drastisch, afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid, licht en andere factoren, dus elke situatie is uniek.
Moet je zowel de pot als de mospaal water geven?
Velen zullen je vertellen dat je je pot geen water hoeft te geven als je je mospaal bevochtigd hebt. Ik wil hier echter nader op ingaan:
- Als je net een mospaal hebt geplaatst, je moet je pot water geven. Totdat uw plant meer ingeburgerd raakt en wortels in het veenmos groeit, is dit zeer noodzakelijk.
- Sommige mensen zeggen dat het overtollige water van het water geven met deze flesmethode voldoende is en dat het overtollige water in de pot gaat. Vertrouw dit niet blindelings. Voel je potmix en als de potmix nog steeds droog is nadat je je mospaal water hebt gegeven, ga je gang en geef je plant water.
- Voor gevestigde planten die een mospaal zijn geworden en mooi weelderig zijn, kun je wegkomen met het laten uitdrogen van je potmix, zolang je je mospaal maar behoorlijk vochtig houdt. Ik zou nog steeds aanraden om de potmix water te geven als deze volledig of bijna volledig is uitgedroogd.
Waarom in de eerste plaats een mosstok gebruiken?
Het is niet per se nodig om een mosstok te gebruiken, het is een prachtige manier om wijn- en klimplanten te kweken. Hier zijn een paar voordelen van het gebruik van een mosstok:
- Het bootst de omstandigheden na die veel planten in het wild tegenkomen, waardoor ze ondersteuning en vocht krijgen.
- Veel planten, met name aroiden (zoals wijnplanten van Monsteras, Philodendrons, Pothos en andere), zullen wortels in het mos laten groeien, en naarmate ze groeien, zul je merken dat de plant na verloop van tijd volwassen gebladerte begint te produceren. Zonder een steun om aan vast te maken, zullen lianing aroids hun kleine, juveniele gebladerte behouden. Het gebruik van een steun zoals een mosstok zal je uiteindelijk grotere bladeren en vensters geven bij bepaalde soorten.
- Het bespaart ook ruimte door planten verticaal te laten groeien.
Ik hoop dat je genoten hebt van dit bericht en veel succes met het maken van je eerste zelfbewaterende mospaal. En als je dat doet, reageer dan hieronder! Ik hoor graag van je.
creditSource link