Wat zijn vetplanten? – Kweken, verzorgen en verspreiden

Vetplanten zijn mijn favoriete planten. Mijn vrienden hebben me vaak verteld dat ik geobsedeerd ben door deze bloemen, maar laat me uitleggen wat vetplanten zijn en waar ze goed voor zijn, en je zult begrijpen hoe mijn passie begon.

Vetplanten verwijzen naar alle soorten planten die water kunnen opslaan en bestand zijn tegen droge perioden. De naam komt van het Latijnse “succulentus”, wat vol sap of vocht betekent. Ze hebben het unieke vermogen om water op te slaan in bladeren, wortels en stengels, waardoor ze een gezwollen en vlezig uiterlijk krijgen.

Vetplanten zijn zonminnende planten en voor de teelt is een warme omgeving noodzakelijk. Een brandende zon kan de bladeren echter verbleken of bruin maken. Integendeel, onvoldoende blootstelling aan de zon kan het uitrekken en verlengen van de plant veroorzaken. De perfecte temperatuur voor vetplanten ligt tussen 10 °C (50 °F) en 30 °C (85 °F).

Waar groeien vetplanten van nature?

Er zijn een paar plaatsen in de wereld waar deze planten kunnen gedijen. Noord- en Zuid-Amerika en delen van Zuid-Afrika herbergen ongeveer 10.000 verschillende soorten en ongeveer 2.000 “leden” van de cactusfamilie.

Zijn vetplanten hetzelfde als cactus?

Zijn vetplanten hetzelfde als cactus?

Ja, alle cactussen zijn vetplanten, maar niet alle vetplanten zijn cactussen. Cactussen of cactussen zijn “verre neven” en ze hebben meestal specifieke kenmerken, zoals:

 • Areolen (kleine gebieden met stekels, doornen en haren)
 • Grote bloemen
 • Produceer vruchten, waarvan de meeste eetbaar zijn.

De grootste cactussen zijn ongeveer 66 voet lang en wegen ongeveer 4800 pond. Sommige soorten kunnen 15 tot 300 jaar overleven.

Waar worden vetplanten voor gebruikt?

Vetplanten zijn een geweldige keuze voor zowel een buitentuin als voor kamerplanten. Ze geven 24/7 zuurstof af en houden een perfecte luchtvochtigheid, zodat je echt gezonder kunt leven met ze in de buurt.

Sommige vetplanten, zoals Aloë, staan ​​erom bekend dat ze helpen bij brandwonden en worden al jaren geleden voor cosmetica gebruikt. Houd er rekening mee dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor sommige stoffen die in het sap in de bladeren worden aangetroffen.

Wat is het verschil tussen vetplanten en luchtplanten?

Het belangrijkste verschil zit in hun bladeren. Vetplanten zijn een uniek type plant met bladeren die dikker zijn en een rubberachtige textuur hebben. In tegenstelling tot luchtplanten geven ze de voorkeur aan minder water en gedijen ze niet in zeer natte grond. Ze hebben water nodig, maar het is belangrijk om te weten dat te veel water de wortels kan doen rotten en de plant kan afsterven. Onderwater kan het groeiproces stoppen. De sleutel tot een gezonde vetplant is minder maar diepe watergiften. Dat betekent dat je de grond tussen de gietbeurten volledig moet laten drogen.

De meest voorkomende vetplanten zijn: Sempervivum, Echeveria, Aloë Vera, Agave, Crassula, Stapelia of Starfish Plant.

Symboliseren vetplanten iets?

Symboliseren vetplanten iets?

Sommige mensen geloven dat ze geluk brengen. De jadeplant staat bijvoorbeeld bekend als een plant die rijkdom aantrekt en zijn aanwezigheid in huis of op kantoor wordt beschouwd als een teken van welzijn.

Vetplanten als kamerplant

Een paar jaar geleden kreeg ik een housewarming cadeau van mijn man, een mooie mint en gouden schaal gevuld met wat kleurrijke planten. Het was een prachtige Echeveria. Ik werd verliefd op deze planten en sindsdien is mijn verzameling enorm gegroeid.

Alle informatie die ik destijds kreeg, was dat het onderhoudsarme planten waren en dat ze een lange periode zonder water zullen leven. Hoe meer ik begon te onderzoeken en meer vetplanten kreeg, hoe bijzonder deze planten zijn. Ik kan nu eerlijk zeggen dat ik een hobby en een passie voor het leven heb gevonden. Ze zien groeien en bloeien is een unieke ervaring.

De pot die u besluit te gebruiken voor de planten is erg belangrijk. Je kunt verschillende maten, kleuren en texturen kiezen, maar wat echt het verschil maakt, is het materiaal.

 • Keramische potten zullen het vocht uit de grond halen, maar ze zijn vrij zwaar en hebben de neiging om in de zon te verwarmen.
 • Plastic containers betekenen minder water geven, maar het is verplicht om een ​​afvoergat aan de onderkant te hebben
 • Houten plantenbakken kunnen veel vocht vasthouden en na verloop van tijd kan de container gaan rotten.

Alle materialen hebben voor- en nadelen en uiteindelijk is het jouw keuze.

Bodem is een essentieel onderdeel van het kweken van gezonde en gelukkige vetplanten. Denk aan een mix van poreuze grond, grof zand en perliet, een additief waardoor water gemakkelijk kan weglopen. Overweeg ook om een ​​pH-testkit te kopen om te ontdekken of uw grond zuur is (pH lager dan 7) of alkalisch (pH hoger dan 7). Vetplanten geven de voorkeur aan neutrale of lichtzure grond en je moet weten dat er een paar manieren zijn om de pH van de grond te verhogen of te verlagen. Gemalen of gepoederde kalk heeft het vermogen om de pH te verhogen en ijzersulfaat kan nuttig zijn bij het verlagen van uw pH.

Ik hoop dat dit artikel een goede introductie was tot vetplanten en nu weet je wat ze zijn en zul je er snel een krijgen, als je dat nog niet hebt gedaan.

Heb je een succulent? Ik zou graag een foto willen zien en het verhaal over de eerste willen horen.

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022 door Sofia Lara

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Ananasplant.be
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart