Kun je? + Andere wintertips

Sommige van de links in dit bericht kunnen zijn: gelieerde links.

Kun je Monstera in de winter verpotten? Het antwoord is … het hangt ervan af, dus blijf lezen en ik zal een beetje over dit onderwerp uitweiden, zodat je zeker weet dat je het juiste doet voor je plant! Er zijn enkele misvattingen over de timing van het verpotten, dus ik zal deze belangrijke onderwerpen nader toelichten.

kan-ik-monstera-in-de-winter verpotten

MONSTERA VERPOTEN IN DE WINTER

Kun je Monstera in de winter verpotten?

Ja en nee. Het hangt af van uw voorwaarden. Als u in een deel van de wereld woont waar uw plant het hele jaar door actief groeit, kunt u verpotten wanneer u maar wilt.

Of, als je in een minder dan ideaal klimaat leeft (zoals ik, met korte, donkere winterdagen), maar je plant het hele jaar door onder groeilampen groeit, heeft je plant geen idee dat het winter is, dus ga je gang en verpot !

waarom-groeit-mijn-monstera-niet?

Wat zijn de beste tijden van het jaar om uw Monstera te verpotten?

Over het algemeen zijn de late winter tot lente en zomer geweldige tijden om je Monstera te verpotten. Dit komt omdat je plant actief moet groeien. (Als je nu in een donkere hoek plant en het groeit niet wanneer het zou moeten, moet je je plant daar wegzetten en naar een helderdere locatie brengen!)

Als u tijdens deze periodes van actieve groei verpot, zal het wortelstelsel van uw plant voor de winter beter ingeburgerd raken.

Wanneer MOET je je Monstera NIET verpotten?

Tenzij het een noodgeval is bij het verpotten, moet je voorkomen dat je je Monstera verpot als je plant niet actief groeit en voor velen van ons is dat in de winter.

Al onze groeiomstandigheden zijn anders, maar voor velen van ons is de winter meestal een slechte tijd om te verpotten, omdat:

 • Minder licht zal de plantengroei verminderen (tenzij je een kweeklamp gebruikt)
 • Koudere temperaturen verminderen de plantengroei
monstera-steun-statief-tipi

Wat zijn de gevaren van het verpotten van uw Monstera in de winter?

Tenzij je kweeklampen hebt of in een deel van de wereld woont waar je in de winter nog steeds mooie, lange dagen hebt, kan verpotten in de winter (of onder omstandigheden met weinig licht als je je plant in een donkere hoek hebt geschoven) resulteren in het volgende:

Je potmix kan veel te lang nodig hebben om uit te drogen, omdat je plant gewoon niet genoeg water gebruikt tijdens niet-ideale groeiomstandigheden. Dit kan bijzonder gevaarlijk zijn als:

 • Je hebt je plant in een veel te grote pot gezet (te veel aarde)
 • Temperaturen zijn koeler
 • Licht wordt verminderd
 • Je pot heeft geen afvoergat
 • De door jou gebruikte potgrond is niet geschikt voor Monstera planten

Nu, als je echt wanhopig moet verpotten (als je plant vreselijk wortelgebonden is en je het water geven niet kunt bijhouden en je plant lijdt), ga je gang en verpot je in de winter.

Dus als je moet verpotten tijdens een niet-ideale tijd, probeer dan het volgende als je kunt:

 • Als je plant ver van een raam staat, zet je plant dan voor een raam, zelfs ramen die wat zon hebben. Deze planten kunnen het naar binnen! Als je geen goede ramen hebt, voeg dan een kweeklamp toe.
 • Ga maar EEN potmaat groter. Als je Monstera bijvoorbeeld in een pot met een diameter van 6 inch staat, ga dan alleen naar een pot met een diameter van 8 inch. Dit geeft wat groeiruimte, maar niet te veel ruimte die je potmix een eeuwigheid nodig heeft om uit te drogen.
 • Gebruik een goed doorlatende potgrond. Bekijk mijn Monstera-gids voor verpotten en verzorgen voor meer informatie.

Winterverzorging kan lastig zijn voor kamerplanten EN mensen als je in de winter in gebieden met koude temperaturen en korte dagen woont.

Voor meer gedetailleerde tips, bekijk mijn post over het verzorgen van kamerplanten in de winter.

Hopelijk ben je nu goed uitgerust om te begrijpen of je je Monstera in de winter kunt verpotten. Al onze voorwaarden zijn verschillend, dus we hebben allemaal een uniek geval en moeten voor onszelf beslissen wat de juiste handelwijze is.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Ananasplant.be
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart