5 tekenen dat het misschien tijd is om te handelen!

Sommige van de links in dit bericht kunnen zijn: gelieerde links.

Hoe weet je wanneer je Monstera moet verpotten? Als je niet zeker bent over de timing van het verpotten van Monstera deliciosa, zal dit bericht je helpen precies dat te bepalen. Blijf lezen, en ik zal je alle tekenen geven waar je op moet letten die aangeven dat het tijd is om te verpotten!

wanneer-monstera-verpotten

WANNEER MONSTERA VERPOTEN

Als je je Monstera plant te lang in dezelfde pot laat staan, vertraag je de groei en bereik je nooit het ware potentieel van deze prachtige planten.

Hier zijn 5 signalen waar je op kunt letten die aangeven dat je Monstera klaar is voor een grotere pot. Het kan verwarrend zijn, maar als je dit bericht doorleest, wordt het duidelijk of je plant er klaar voor is!

1. Wortels die uit de drainagegaten komen

Dit is een duidelijk teken dat je Monstera deliciosa hoogstwaarschijnlijk een nieuwe pot nodig heeft. Als je wortels uit de drainagegaten ziet kruipen, ga je gang en zoek een pot die een maat groter is.

Als uw plant bijvoorbeeld in een pot met een diameter van 8 inch staat, ga dan alleen naar een pot met een diameter van 10 inch. Dit zorgt voor meer groei, maar laat de potmix toch binnen een redelijke tijd uitdrogen.

Aan het einde van dit bericht verwijs ik je naar mijn gedetailleerde Monstera verzorgings- en verpotpost die je kunt volgen om je eigen plant te verpottensamen met een hele lijst met andere Monstera-blogposts die je misschien leuk vindt!

2. Je plant is vertraagd in groei (of zelfs gestopt)

Als uw Monstera sterk wortelgebonden is, zal de groei dramatisch vertragen, zelfs als u voldoende licht heeft.

Dus als je merkt dat je plant ondanks goede omstandigheden niet meer groeit en je plant ernstig wortelgebonden is, is het tijd voor een grotere pot.

waarom-groeit-mijn-monstera-niet?
Monstera deliciosa die een grotere pot nodig heeft

3. Je potgrond droogt veel sneller uit dan vroeger

Naarmate je Monstera-pot steeds voller wordt met wortels, kan het zijn dat je moeite hebt om je plant voldoende gehydrateerd te houden.

En als je je aan een strikt bewateringsschema houdt (bijvoorbeeld één keer per week), kan het zijn dat je plant vaker dan één keer per week water nodig heeft.

Voor degenen onder jullie die mij kennen, ik geloof sterk in niet volgens een strikt bewateringsschema, omdat de waterbehoefte van uw plant kan variëren afhankelijk van het seizoen, hoe wortelgebonden het is en vele andere factoren.

Na verloop van tijd zullen de wortels de pot vullen, kan de potmix na talloze gietbeurten zijn uitgewassen en wordt het steeds moeilijker om je plant goed gehydrateerd te houden. In deze gevallen heb je waarschijnlijk ook wortels die uit het drainagegat komen, wat aangeeft dat je moet verpotten.

4. Je begint veel gele bladeren en bruine knapperige bladeren te krijgen

Voortbouwend op het vorige punt, als uw plant wortelgebonden is en u zich nog steeds aan een strikt bewateringsschema houdt, kan dit ertoe leiden dat de onderste bladeren van uw plant geel worden.

Uw bewateringsschema heeft misschien een tijdje gewerkt, maar het zal beginnen te mislukken als uw plant wortelgebonden wordt.

Telkens wanneer u gele bladeren ziet (die vele oorzaken hebben), moet u onmiddellijk uw potmix voelen. Als je plant erg wortelgebonden is, is de kans groot dat je moeite hebt om je plant voldoende water te geven en zal je Monstera gele bladeren krijgen.

Normaal zullen de onderste bladeren eerst geel worden als je plant erg uitgedroogd is.

monstera-deliciosa-geel-blad-verpotten

Een ander ding dat kan gebeuren als je Monstera erg wortelgebonden is, is dat je bruine, knapperige bladpunten kunt krijgen.

monstera-bruin-tips

Mijn plant op de foto hierboven groeit al een paar jaar in dezelfde pot met een diameter van 14 inch.

Ik heb gemerkt dat het veel sneller uitdroogt dan vroeger, maar ik weet niet zeker of ik de taak wil ondergaan om een ​​plant te verpotten die groter is dan ik!

waarom-groeit-mijn-monstera-niet?

Dus in de tussentijd, terwijl ik wacht om de motivatie op te roepen om zo’n grote plant te verpotten, zal ik veel meer aandacht moeten besteden aan het water geven, zodat ik mijn plant in goede conditie kan houden.

En onthoud, er is niets mis met het afknippen van bruine bladpunten op uw Monstera!

5. Het is meer dan 2-3 jaar geleden dat je voor het laatst hebt verpot

Tijd alleen is niet altijd een beslissende factor om te bepalen of je plant moet worden verpot, maar als er 2-3 jaar zijn verstreken en je je plant niet hebt verpot, vooral als deze in een kleinere pot staat of een jonge plant is, het is waarschijnlijk tijd!

Dat weet je natuurlijk pas zeker als je de plant uit de pot haalt…

Als je een combinatie van minstens 2 van de bovenstaande factoren hebt gezien, zo niet meer, is het waarschijnlijk tijd voor een grotere pot.

Ik hoop dat je genoten hebt van dit bericht over wanneer je Monstera moet verpotten, en hier zijn verschillende andere blogberichten die ik heb geschreven over Monstera-plantenverzorging die je misschien leuk vindt.

MONSTERA RESOURCE-GIDS

Verzorgings- en verpotgids voor Monstera deliciosa

Monstera Potten: 3 tips bij het kiezen van de beste pot voor Monstera

Kun je Monstera in de winter verpotten?

Monstera-problemen: 15 frustrerende problemen en oplossingen

Waarom groeit mijn Monstera niet? 9 cruciale redenen waarom

Valt je Monstera om? 4 tips om het rechtop te houden

Bonte Monstera: 7 cruciale verzorgingstips voor bloeiende planten

Monstera Deliciosa Fruit: 5 dingen die u moet weten over het eten ervan

15 geweldige monstera-variëteiten om toe te voegen aan je verzameling (deliciosa is slechts één soort!)

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Ananasplant.be
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart