Stervende geldboom? Cruciale tips om uw Pachira Aquatica te redden

Sommige van de links in dit bericht kunnen zijn: gelieerde links.

Heeft u een stervende geldboom (Pachira aquatica) en weet u niet hoe u deze kunt redden? Ik heb ontdekt dat er een enorme hoeveelheid tegenstrijdige adviezen en verkeerde informatie over deze plant is, en ik ben hier om te helpen het record recht te zetten, zodat u begrijpt hoe u uw stervende geldboom kunt omkeren en hem weer kunt laten bloeien.

Alvorens in te gaan op de verzorging van deze plant, is het altijd erg nuttig om aanwijzingen te krijgen over de verzorging van de botanische naam en ook van de groeiomstandigheden in de oorspronkelijke omgeving.

De botanische naam voor Money Tree is Pachira aquatica. het specifieke epitheton aquatisch betekent dat het in of nabij water groeit.

Money Tree is inheems in moerassen en rivieroevers in Mexico, Midden-Amerika en Zuid-Amerika.

STERVENDE GELDBOOM? DIT IS WAT ER AAN DE SLAG IS

1. POTMEN MIX VOCHT

TE DROOG

Zoals je waarschijnlijk uit de bovenstaande feiten kunt opmaken, is dit GEEN droogtetolerante plant. Als je je potmix helemaal droog laat worden (vooral als je dit herhaaldelijk doet), zal dit resulteren in een zeer snelle ondergang.

Een te droge potmix leidt tot vergeling van de onderste bladeren van uw plant. De hele plant zelf kan in extreme gevallen ook hangen.

stervende-geldboom-pachira-aquatica

Voel je potgrond met je vinger (vermijd het gebruik van bodemvochtmeters aangezien de meeste goedkope rommel zijn), en als het helemaal droog is, geef je plant een zeer grondige inweektijd.

Als je je plant verwaarloost en de potmix echt droog wordt, voordat de onderste bladeren helemaal geel worden, zien ze eruit zoals op de onderstaande foto.

Kijk eens naar de onderste bladeren.

stervende-geldboom-pachira-aquatica

Dit is mijn eigen geldboom die ik te droog heb laten worden en je kunt zien dat de onderste bladeren geel beginnen te worden. De nerven zijn nog groen, maar hier wordt geen rekening mee gehouden chlorose omdat de nieuwste bladeren gezond en groen zijn.

Houd er rekening mee dat zodra de onderste bladeren een beetje geel beginnen te worden, als gevolg van een zeer droge potgrond, het blad niet meer groen zal worden, zelfs niet nadat u uw watergift hebt “gefixeerd”.

Als je plant extreem wortelgebonden is, kan het ook erg moeilijk zijn om je plant voldoende gehydrateerd te houden, dus het wordt op dat moment tijd voor een grotere pot.

Wees ook voorzichtig met kleine potten, omdat ze vrij snel uitdrogen en vaker water nodig hebben.

“OVERBEwatering”

Als ik een cent zou krijgen voor elke keer dat een site online “overwatering” vermeldt als de oorzaak van elk plantprobleem, zou ik nu waarschijnlijk met pensioen kunnen gaan.

Als je je plant voldoende licht geeft (daarover later meer), je drainagegaten hebt en een goed doorlatende potgrond, is het moeilijk om te “overwateren”.

Er zijn veel andere factoren die van invloed zijn op hoe snel de potmix uitdroogt. Ik praat over al deze factoren en meer in mijn boek, Houseplant Warrior: 7 Keys to Unnlocking the Mysteries of Houseplant Care, uitgegeven door Countryman Press.

VIND EEN GELUKKIG MEDIUM MET WATERING

Van welke omstandigheden houdt uw geldboom als het gaat om bodemvocht? Hier zijn mijn algemene vuistregels:

 • Laat uw potmix nooit volledig uitdrogen als u het kunt helpen.
 • Laat de bovenste centimeter of zo van je potgrond uitdrogen. Als je een grotere pot hebt, kun je zelfs de bovenste paar centimeters laten uitdrogen.
 • Zorg altijd voor een (de) afwateringsgaatje(s) in je pot.
 • Gebruik een goed doorlatende potgrond. Een goede algemene mix is ​​2-3 delen van een goede universele potmix en 1 deel perliet.
 • Laat uw plant nooit voor langere tijd in water (zoals in de schotel onder de pot) staan.
stervende-geldboom-pachira-aquatica

GEEN WATER MET IJS

Het is triest dat ik dit zelfs maar moet zeggen, maar gebruik geen ijs om je geldboom water te geven.

Deze plant wordt soms verkocht met een label dat de planteigenaar instrueert om ijs te gebruiken om de plant water te geven. Dit is om vele redenen een afschuwelijk idee:

 • Deze planten houden niet van koude temperaturen en kunnen beschadigd raken.
 • Als je je plant in een sierpot zonder drainagegaten laat schuiven, en je hebt je plant onder slechte omstandigheden laten groeien, dan kan er water ophopen op de bodem. Als je het opgehoopte water niet routinematig controleert en leegmaakt, zal je plant gaan rotten. Ik heb met veel mensen gewerkt die ook hun mottenorchideeën op deze exacte manier hebben gedood.
 • IJs kan zelfs een tijdje werken als je plant in een kleinere pot groeit, maar als je eenmaal in een grotere pot hebt verpot, is de hoeveelheid ijs die op het etiket wordt aanbevolen niet langer voldoende om alle potgrond te bevochtigen.

Moraal van het verhaal: gebruik geen ijs om water te geven.

stervende-geldboom-pachira-aquatica

Om echt een mooi exemplaar te laten groeien, heeft het zeer consistente omstandigheden nodig, vooral met water en licht.

En dat brengt ons bij een ander belangrijk onderwerp…licht.

2. LICHT

Veel bronnen zullen zeggen dat deze plant geen directe zon verdraagt. Dit is ook onjuist. Pachira aquatica groeit vaak buiten op zonnige locaties.

Binnen is de lichtintensiteit een stuk minder, dus je plant kan binnen heel gemakkelijk wat directe zon hebben (en er baat bij hebben).

Je hoeft je plant niet in het zonnigste raam te plaatsen dat je binnen hebt, maar een oosterse of westerse belichting zal geweldig zijn voor je Pachira aquatica.

Uw plant kan tijdens donkere perioden van de winter wat lagere bladeren afwerpen, dus als u uw plant in deze periode naar een helderdere locatie kunt verplaatsen, of kunt aanvullen met een groeilamp, heeft dit voordelen voor uw plant.

3. PESTEN

Ongedierte kan een andere reden zijn waarom de bladeren van uw geldplant vergelen. Deze planten kunnen vatbaar zijn voor spintmijten, dus kijk uit voor fijne banden op het gebladerte, zeer kleine, kruipende mijten en een gevlekt geelachtig uiterlijk van de bladeren.

Bekijk mijn blogpost over het behandelen van spint bij kamerplanten voor meer informatie.

stervende-geldboom-pachira-aquatica

Ik hoop dat je genoten hebt van deze post en in staat bent om die stervende geldboom om te toveren in een vol, mooi exemplaar. Heb je een geldboom? Laat je opmerking beneden achter. Ik hoor het graag!

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Ananasplant.be
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart