Beste soorten buitenvetplanten – groeien, verzorgen en verspreiden

Vetplanten worden in de volksmond gekweekt als kamerplanten omdat ze kleur en leven toevoegen aan elke kamer in huis. Bovendien maken ze interessante gespreksstukken. Maar vetplanten kunnen net zo charmant en aanlokkelijk zijn als buitenplanten.

Met een zorgvuldige selectie en de juiste opstelling kunnen vetplanten uw tuin veranderen in een in het oog springend meesterwerk dat “wauw” en snapshots van sociale media oproept.

In dit artikel geven we je de beste soorten vetplanten die je in je tuin kunt planten. Als bonus delen we aan het einde de 3 dingen waar je rekening mee moet houden bij het buiten kweken van vetplanten.

Beste soorten vetplanten voor buiten

Vetplanten zijn duurzame planten die kunnen gedijen in verschillende weersomstandigheden. Als u echter in een regio woont waar de temperatuur bijna onder het vriespunt kan dalen, kunt u uw vetplant het beste in een pot planten die u naar binnen kunt verplaatsen.

Het kweken van je buitensucculent in een pot is ook gunstig voor degenen die in gebieden wonen waar het weer gloeiend heet kan zijn. Vetplanten kunnen droge perioden overleven, maar blootstelling aan de stralen van de middagzon kan hun bladeren verbranden.

Als u uw vetplant liever in een tuinbed plant, zorg er dan voor dat de locatie 4 tot 6 uur ochtendzon krijgt. Vetplanten slaan water op in hun bladeren en stengels en groeien beter met weinig water.

Laten we nu verder gaan met de beste soorten vetplanten die u kunt overwegen voor uw buitentuin.

Echeveria’s

Echeveria's

Echeverias is een vetplant die inheems is in Mexico en veel voorkomt in Zuid- en Midden-Amerika.

Echeveria’s gedijen goed in USDA-winterzones 9 tot 12. Dus als de temperatuur in uw regio te maken heeft met droogte en vochtige omstandigheden, is de Echeveria een perfecte aanvulling op uw buitentuin.

Dit type vetplant kan ook worden geplant op plaatsen waar het winterseizoen is. Echeveria is echter slechts licht tolerant voor vorst en moet naar binnen worden verplaatst wanneer de temperatuur het vriespunt bereikt.

Als je Echeveria buiten plant, zoek dan een plek die elke dag 4 tot 5 uur direct zonlicht krijgt. Vermijd te veel water, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Geef de grond pas water als deze helemaal droog is.

Sedum

Sedum

Ben je op zoek naar een vetplant die er geweldig uitziet als bodembedekker? Sedum is een vetplant die maar een paar centimeter groeit, maar compenseert wanneer hij zich verspreidt en naar buiten kruipt. Sedums vormen een uitstekende aanvulling op een rotstuin en langs paden.

Er zijn ook soorten sedums die verticaal groeien en grote bosjes worden die zijn versierd met compacte maar mooie bloemen. Landschapskunstenaars gebruiken deze sedumvariëteit om bordertuinen te accentueren.

Je kunt sedum in halfschaduw planten, maar ze groeien beter als ze maximaal 6 uur per dag in de volle zon worden blootgesteld. Als u in een regio woont die lange, strenge winters doormaakt, zal het planten van Sedum op een locatie die regelmatig wordt blootgesteld aan vol zonlicht, de tolerantie voor ijzige omstandigheden verbeteren.

Agave

Agave

Agave is een opvallende vetplant die een subliem middelpunt kan zijn in een buitentuin of als potplant. Gematigde streken die geen winter hebben, kunnen 365 dagen per jaar genieten van deze prachtige vetplanten.

Als je zinderende hitte ervaart, kun je Agave het beste planten op een locatie waar hij tot 6 uur halfschaduw kan hebben. Kies voor plaatsen die wel winter hebben de variëteit Agave parryi die USDA Hardiness Zone 5-omstandigheden kan doorstaan.

Succulente hobbyisten en landschapsarchitecten kweken Agave meestal in gebieden waar gasten vaak samenkomen, zoals de patio of het zwembad. Gebruik, zoals de meeste vetplanten, goed doorlatende grond bij het kweken van Agave en vermijd te veel water.

Sempervivum

Sempervivum

Voor tuinders die in regio’s wonen die zijn gecategoriseerd als USDA-hardheidszones 4 tot 9 of die beide perioden van droogte en vorst hebben, voeg Sempervivum toe aan uw lijst met buitenvetplanten.

Gebruik grind- of zandgrond om een ​​goede groei van Sempervivum te garanderen. Je kunt kleigrond gebruiken, maar er grof zand, lavasteen of puimsteen door mengen om de drainage-eigenschappen te verbeteren.

Voordat het koude seizoen begint, breng Sempervivum over in een pot omdat het weer de neiging heeft om vocht te verlengen. Wanneer de vetplant in een pot wordt gekweekt, heeft vocht de neiging om veel sneller uit de grond te ontsnappen, vooral als je een pot van terracotta gebruikt.

Crassula

Crassula

Crassula is de ideale vetplant voor tuinders die het druk hebben als bijen en de neiging hebben om dingen te vergeten – zoals de plant water geven – omdat een typische dag vol zit met activiteiten.

Vetplanten hebben weinig water nodig en Crassula is een variëteit die lange periodes van droogte kan overleven. Crassula ovata, ook wel Money Tree, Jade Plant of Jade Tree genoemd, is een van de meest populaire soorten.

Plant Crassula in zandgrond en op een plek in uw tuin die tot 6 uur per dag gedeeltelijk tot vol zonlicht krijgt. Om de weelderige groene kleur van de bladeren te maximaliseren, is het het beste om Crassula bloot te stellen aan de volle zon.

Haworthia

Haworthia

Haworthia is te vinden in de buitentuinen van de meeste succulente kwekers, omdat het een no-nonsense plant is om te kweken. Blootstelling aan gedeeltelijke zon gedurende 4 tot 6 uur zal helpen om het volledige spectrum van kleuren van dit betoverende gebladerte naar voren te brengen.

Dit type vetplant is klein en groeit tussen 7,62 cm en 12,7 cm. Het wordt aanbevolen om Haworthia te huisvesten in potten die ondiep maar breed zijn en vol met goed doorlatende zandgrond.

Haworthia groeit het beste in regio’s die zijn gecategoriseerd onder USDA-hardheidszone 11. Te veel water geven is niet goed voor deze vetplant. Zorg ervoor dat de pot een afvoergat heeft met een gaasdeksel zodat overtollig water eruit kan sijpelen.

Senecio

Senecio

Senecio biedt u een grote familie van meer dan 100 soorten om uit te kiezen. Je kunt variëteiten van Senecio vinden die kunnen worden gebruikt als hangplanten of als je in warmere klimaten leeft, kies soorten die zich verspreiden als bodembedekker of die in een rotstuin kunnen worden weergegeven.

Plant Senecio in goed doorlatende grond en zoek een standplaats in de tuin die 6 uur lang in de volle zon staat. Senecio is een duurzame vetplant die zowel extreme hitte als beperkte periodes van vochtigheid kan verdragen.

Als er in uw regio ijzig weer is, kunt u Senecio het beste in een pot kweken die binnenshuis kan worden overgezet.

Conclusie

Vetplanten zijn prachtige buitenplanten omdat ze gemakkelijk te kweken en te verzorgen zijn. U hoeft maar een paar dingen te onthouden om uw vetplant gezond en wel te houden.

Ten eerste hebben vetplanten 4 tot 6 uur regelmatige blootstelling aan volle of gedeeltelijke zon nodig. Zonder voldoende zonlicht kunnen de bladeren een proces doorlopen dat etiolatie wordt genoemd, waarbij ze zich uitstrekken, zwak worden en verwelken.

Zoals we hebben besproken, groeien sommige soorten vetplanten zoals Sedum en Crassula beter bij blootstelling aan de volle zon.

Ten tweede is te veel water de belangrijkste oorzaak van de dood van vetplanten. Door het succulente water te geven terwijl de grond nog vochtig is, zullen de wortels langdurig in water onderdompelen en tot rotting leiden.

Geef de grond alleen water als deze kurkdroog aanvoelt. Steek voor de zekerheid een stokje een centimeter in de bovengrond. Als het uiteinde van de stok droog aanvoelt, kun je de grond water geven.

Ten slotte trekken uw buitenvetplanten ongedierte aan, zoals wolluizen en bladluizen. Besproei het met neemolie om ongedierte weg te houden en verwijder gevallen bladeren uit het gebied.

Afgezien van deze 3 herinneringen, hebben vetplanten niet veel verzorging of gedoe nodig. Na een dag hard werken, pak je een drankje, schuif je aan op het terras en ontspan je terwijl je je prachtige, sappige tuin bewondert.

Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022 door Sofia Lara

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Laat een reactie achter

   Ananasplant
   Logo
   Vergelijk items
   • Totaal (0)
   Vergelijken
   0
   Shopping cart